A kampányról

Az légy, aki vagy: Mentés Másként

Sziasztok, ez itt a munkatársunk, Noé. Mi persze nem “csak” munkatársként látjuk. Tudjuk, hogy hogyan szereti a kávét, hogy inkább macskás, mint kutyás, hogy a zenében, amit hallgat, sosincs vége a számoknak, (#ilyenezatechno) és hogy amit mond, az úgy is szokott lenni. Tudjuk, milyen, amikor rossz napja van és milyen, amikor jó. Ismerjük, milyen fejet vág, mielőtt kegyetlenül megtréfál és milyet, ha bántja valami. Tudjuk, hogy percek alatt orvosolja, ha defektet kap a bringája, ahogy általában minden problémát hágyjálmártízperc alapon old meg. (És tényleg.) Nyilvánvalóan túl jól csocsózik és állati undok bír lenni, ha másnapos, de mindig megkérdezi, hogy hozzon-e kaját. És transznemű.

Mellette voltunk, amikor eldöntötte, hogy elindul az úton, amit mindig is a magáénak érzett, a válla fölött álltunk, amikor hosszas vívódás után megnyomta a “küldés” gombot és végre előbújt a családja és az ismerősei előtt is. Együtt izgultunk, hogy milyen reakciók érkeznek; vajon mindenkinek olyan magától értetődő lesz-e az elfogadás, mint nekünk? Vajon mindenki érteni fogja, hogy a legfontosabb, hogy akit szeretünk, azt tiszta szívvel támogassuk abban, hogy nyomasztó titkoktól mentes, teljes és önazonos életet élhessen?

Tavasszal vágtunk neki ennek a utazásnak, (igazából persze Noé vágott neki, de egyértelmű volt, hogy elkísérjük), hogy aztán nagyon hamar kiderüljön, mennyire sokat adunk mindeközben egymásnak: ő nekünk feltétlen bizalmat, mi pedig neki a Noé nevet.

Számunkra nem kérdés, hogy Noé egy – olykor már-már közhelyesen – vérbeli pasi, de sajnos van, ahol ez nem ennyire magától értetődő. Március nyolcadikán (na igen, csak stílusosan) megkezdte a hormonterápiás kezelést és beadta a név- és nemváltoztatási kérelmet. A korábbi gyakorlat értelmében legfeljebb harmincnapos elbírálási idő most lépett a nyolcadik hónapba. De nem is ezért vagyunk most itt.

Hanem azért, amiért a Mentés Másként projekt májusban elindult és amiért az Amnesty Magyarország csapata arra jutott, hogy Noé története nem csak nekünk fontos és nem csak nekünk adhat. Hogy végre beszéljünk a transz-létről sallangoktól mentesen, olyan őszintén, ahogy amúgy beszélgetni érdemes. Hogy az, aki – akár közvetve – érintett, ne legyen se magányos, se tehetetlen, se kitaszított. Azt szeretnénk, hogy  az is bekapcsolódhasson a beszélgetésbe, aki nem érzi magát érintve. Ez persze csalóka, mert az valójában mindannyiunk közös ügye, hogy senki se szenvedjen azért, amilyen. Azt szeretnénk, ha olyanokkal is tudnánk beszélgetni, akik számára idegen a gondolat, hogy a transz ember is ember, se több, se kevesebb. Ez pedig egyszerűen egy emberi történet.

Bemutatjuk az Az légy aki vagy: Mentés Másként kampányunkat. A kampány célja mindössze annyi, hogy legyen jobb transznak, transz ember családjának, barátainak, szomszédjának lenni Magyarországon.

Vigyázat, a transzneműség nem, de az elfogadás fertőző!

Amnesty International Magyarország