5 + 1 fizikai dolog, amiben megváltoztatott a hormon

Sokan, sokat és sokfélét szoktak tőlem kérdezni a tranzícióval kapcsolatban, ám mégis azt hiszem, az egyik legizgalmasabb téma mindenki számára, hogy hogyan is változom, változik a testem és a lelkem a hormon hatására. Több mint 8 hónapja kezdtem el a tesztoszteron kúrát, így arra gondoltam, hogy írok egy kis összefoglalót, hogy mi is történt ezalatt a majdnem háromnegyed év alatt velem.

Kezdjük azzal, hogyan is néz ki ez a hormonkezelés. Transz férfiként kétféle lehetőség közül választhatsz. Az első az injekciós kezelés, ahol 3 havonta egyszer egy lórúgásnyi adag tesztoszteront fecskendeznek a szervezetedbe, ami a 3 hónap alatt szépen lassan felszívódik. A másik lehetőség, hogy minden reggel egy kis adag tesztoszteron tartalmú krémet kensz magadra, és ezzel adagolod a hiányzó hormont. Én az utóbbi opciót választottam. Arról, hogy ez hogyan is néz ki a gyakorlatban már ebben a bejegyzésben írtam egyszer.

Na, de visszatérve a változásokhoz. Az egyszerűség kedvéért érdemes két szempontból vizsgálni a hatásokat: az egyik a lelki, a másik pedig a testi változás. Kezdjük most a könnyebbikkel, a testivel.

1.  A testszőrzet növekedése

Az első és legszembetűnőbb változás a hormonterápia elején a testszőrzet növekedése volt. Amúgy nem szűkölködtem szőrzetben ezelőtt sem, de ami a hormon hatására történik az egészen meglepő, még számomra is. Van egy nagyon kedves barátom, akinek egyszer büszkén megmutattam a lábamon megnégyszereződött szőr mennyiségét. Azóta a szőrmók becenevet is magamon viselem.
Szóval leglátványosabban a lábamon és a hasamon növekedett meg a szőrmennyiség. Utóbbin valószínűleg azért is, mert oda kenem fel a hormont minden reggel. A mellkasomon, az alkaromon és a hátamon is van már észrevehető változás. (Rémálmom amúgy, hogy szőrős lesz a hátam, ha ez így folytatódik lassan keresnem kell egy férfi kozmetikát gyantázás céljából.)

2. Az arcszőrzet erősödése

Nagyjából úgy a második vagy harmadik hónap környékén el kellett kezdenem borotválkozni. Ne gondoljatok semmi nagy dologra, nem lenne télapó szakállam, ha nem borotválnám le, hanem inkább egy cuki/béna hormonbajszos fiúcskának néznék ki. Bár ez is érdekes, mert nem is a bajszomnál erősödött és kezdett el nőni a szőr, hanem az államon és oldalt az arcomon. A borotválkozás mostanában 2-3 naponta esedékes, de szerintem az még beletelik jó néhány hónapba, hogy vállalható borostával büszkélkedhessek.

3. Az arc átrendeződése

Ez egy elég nehezen definiálható dolog, mert nagyon nehezen tudom én is és mások is megmondani, hogy mi változott pontosan az arcomon. Talán a leghelytállóbb megfogalmazás az, hogy karakteresebb lett. Persze ez így jó hülyén hangzik és semmit nem mond, úgyhogy inkább beszéljen helyettem egy fotó erről. Az első kép a hormonterápia elkezdésének napján készült, a második pedig a minap. (Lelkes olvasók kommentben elkezdhetik összegyűjteni a különbségeket a két kép között.)

Arc_MM.JPG

Az egyik kedvenc történetem ezzel kapcsolatban, amikor kb. a hormonterápia negyedik hónapjában találkoztam egy ismerősömmel, aki akkor már nem látott jó ideje. Nézte, nézte az arcom és nagyon szerette volna megfogalmazni, hogy mégis pontosan mi változott rajtam. Egyszer csak csillogó szemekkel, mint aki megfejtette az élet értelmét felkiáltott és azt mondta: nagyobb lett a füled!!!

4. Több fizikai erő

Erről azt hiszem nagyon nincs mit írnom. Szoktam konditerembe járni és voltak olyan edzéseim, ahol egészen elképesztő ütemben növekedett az izomerőm. Volt olyan, hogy egyik edzésnapról a másikra másfél-kétszer akkora súlyokat tudtam megemelni, mint korábban. És nem, ez nem vicc, én voltam a legjobban megdöbbenve. De hát nem véletlenül használják a testépítők, erőemelők is a tesztoszteront doppingként.

5. A hang mélyülése

Azt hiszem, a hangom mélyülése az egyik kedvenc eddigi eredmény, ami a hormonnak köszönhető. Erről is írtam már korábban, egészen pontosan itt, hogy a terápia elején kaptam egy verset az egyik legjobb barátomtól, amit minden héten felmondtam a telefonomra. Ebből tudtam én is mérni, hogy miként változik a hangom. A már hallható mélyülés a második hónap elején kezdődött és azóta is tart. Iszonyú izgalmas volt mindig visszahallgatni a márciusi felvételeket. Ha rossz kedvem van néha még most is előveszem, mert mindig megmosolyogtat hallani, hogy pár hónappal ezelőtt milyen hangom volt. És meg kell, hogy mondjam, a mostanival (bár még sokat fog változni) igazán meg vagyok elégedve.

5+1. Az éhségérzet növekedése

Igen. Ez talán elsőre furán hangzik, és nem is feltétlen fizikai változás. De felettébb érdekes, hogy amióta kenegetem magam tesztoszteronnal egészen másképp vagyok éhes, mint korábban. Egyszerűen amikor rám tör az éhség minden gondolat és érzés eltűnik belőlem és egyetlen egy dologra tudok csak gondolni: arra, hogy egyek. Meg arra, hogy mit egyek. Honnan szerezzem meg. Ha megszereztem milyen íze lesz. Hol egyem meg?Miért nincs még kész, miért nincs még itt, meddig kell még várni, és, hogy mi lesz, ha éhenhalok? Ilyenkor képtelenség velem beszélgetni, irtó ideges és feszült leszek.

Egyszer majdnem oltári balhét csaptam egy dunaparti büfében, ahol azt mondták, hogy 10 perc múlva kész a szendvicsem és összesen végül 15 percet kellett várnom. Minden másodperc, ami eltelt a 10. perc után maga volt a pokol. És az önkontroll legmagasabb foka is egyben, hogy ne verjem szét a bódét, és küldjem el a büfést valami másik, melegebb partra.

Szóval szörnyen elviselhetetlen tudok lenni, határozottan állíthatom én is és a környezetem is, hogy ilyen korábban nem volt – legalábbis kajával kapcsolatban nem. Barátnőm néha már bekészít nekem előre kis müzliszeleteket, hogy ne omoljak össze teljesen, amikor például kirándulás közben rám tör az éhség. Sok mindenre számítottam és gondoltam amúgy, amiben majd megváltozom a hormon hatására, na de ez?

És most az a szörnyű hírem van, hogy azok után, hogy elkezdtem az evésről írni, megint elkezdett leereszkedni a függöny az agyamban, és már csak a paradicsomos, mozzarellás csicseriborsós rizses ebédemre tudok gondolni – látjátok, erről beszéltem. Szóval szerintem mindenkinek jobb úgy, ha ezt a bejegyzést most itt be is fejezem. A következőben pedig megígérem, hogy írok nektek a lelki változásokról is. Csak ahhoz előbb ennem kell és le kell nyugodnom. Utána minden jobb lesz.

5 + 1 fizikai dolog, amiben megváltoztatott a hormon” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Előrebocsátom, hogy dunsztom sincs a tranzícióról, de ezt a mostmegöllekhanemeszekmostazonnal érzést ismerem én is, az inzulinháztartás, illetve asszem a pajzsmirigy problémái is okozhatják. (Nekem az előbbi.)

    Kedvelés

    1. Szia Izolda! Remélem nincs komoly baj a pajzsmirigyeddel! Én azért ezt inkább a hormonnal kötöm össze az esetemben, mert a hormon elkezdésével jelentkezett. De köszönöm a tanácsot. 🙂

      Kedvelés

  2. Visszajelzés: A fiúk nem sírnak
  3. ez pazar 😀 én azt hittem, h a pasik éhség-hisztije csak kitaláció, gyenge akaraterő, férfitestbe ragadt, ki nem nőtt csecsemő-ösztönlénység, de ezek szerint létező és hormonális alapú jelenség, amit tényleg jobb tiszteletben tartani 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s