Kitaszítottból bálkirály

A tizenhét éves Stiles Zuschlagot transzneműsége miatt rúgták ki korábbi, katolikus iskolájából, de ő ezt ma már Isten áldásának tartja. Nem csoda, hiszen az új, állami iskolájában alig egy hónap után bálkirálynak* választották.

zackhomecoming.jpg

Olyan ez, mint egy álom. Olyasmi, amiről sosem hittem, hogy megtörténhet velem.

A boldog befejezésig hosszú és keserves út vezetett, tele titkokkal és elfojtásokkal. Zuschlag története két éve kezdődött, amikor előbújt, mint transznemű és megkezdte a nemi megerősítő folyamatot. Múlt augusztusban pedig bement akkori iskolájába, hogy kérvényezze, hogy a továbbiakban hivatalosan is fiúként szerepeljen. Az ügyből azért lett országos hír, mert a new hampshire-i katolikus iskola erre úgy reagált, hogy ultimátumot adtak neki, aminek értelmében meg kellett volna vallania bűneit és felhagyni a tesztoszteron terápiával, hogy helyette keresztény tanácsadásra járjon. Ellenkező esetben pedig kereshet magának új iskolát, végzősként, augusztusban. Miután Stiles nem volt hajlandó teljesíteni ezeket a feltételeket, kirúgták az intézményből az egyébként osztályelső fiút.

„Kegyetlen érzés. Képtelen vagyok elhinni, hiszen ti neveltetek fel. Felnéztem rátok és most félrelöktök, mint valami kellemetlen problémát. Mintha betegség volnék.” – mondta nem sokkal az eset után. A fiú, annak ellenére, hogy borzasztóan érezte magát ettől a bánásmódtól, nem akart eljönni a közösségből, ahova óvodás kora óta tartozott. „Ez volt az otthonom. A családom. Nem akartam mindettől elszakadni.”

 

Szőnyeg alá söprés, mint megoldás

Hogy Stiles mennyire ragaszkodott az iskolához, abból is jól látszik, hogy sokáig mindenben megpróbált alkalmazkodni, ez pedig sokszor rendkívül méltatlan helyzeteket idézett elő. A lányvécét használta, teljes öncenzúrát gyakorolt közösségi felületeken, a lánycsapatban sportolt. Azonban, miután megkezdte a tesztoszteron terápiát, az átmenet** folyamata nyilvánvaló jeleket kezdett mutatni – ekkor kapta az ultimátumot. Mivel az iskola szempontjából az elsődleges cél nyilván az volt, hogy a transznemű diák semmiképp ne legyen szem előtt, felajánlották neki a magántanulói státust, azzal a kikötéssel, hogy ebben a felállásban nem lehet többé osztályelső sem, márpedig az éltanuló fiúnak feltett szándéka volt osztályelsőként zárni a középiskolai tanulmányokat. Stilesnak, aki addigra már épp elég hosszú utat tett meg, egyik felkínált változat sem volt elfogadható. Mint elmondta, gyerekként mindig is kívülállónak érezte magát, valakinek, aki kilóg, aki nem tudja, hogyan legyen lány. Az élete akkor vett fordulatot, amikor egy barátja azt javasolta neki, hogy lapozza fel a szótárban a transznemű kifejezést. (Olyan személy, akinek a nemi identitása nem felel meg a születéskor meghatározott nemének.)

Mikor Stiles megértette, mit jelent ez a szó, egy új világ nyílt meg előtte. Az érzés, amit évek óta nem tudott hova tenni, végre a helyére került: ő egyszerűen egy fiú, akinek lányként kellett élnie, nem csoda, ha úgy érezte, valami nem stimmel.

 

Kitaszítottból bálkirály

Mindezek után a srác persze rettegve kezdte meg a tanévet az új, állami iskolában, de hamar eloszlottak a félelmei. A bálkirályság nem a semmiből jött; az intézménynek nem ő az első transznemű diákja, akit nagy szeretettel fogadtak, a Noble High School munkatársa az eset kapcsán elmondta: „Azt szeretnénk, hogy mindenki, aki hozzánk jár érezze: ide tartozik. Ez csupán egy apróság, amit megtehetünk, hogy éreztessük, ők éppúgy a közösség részei, mint akármelyik diákunk. Ezernél többen járnak ide. És mindannyian hozzánk tartoznak.”

Ha szerinted is úgy helyes, hogy egy iskolában minden diák odatartozónak érezhesse magát, támogasd a #MentésMásként kampányt a cikk megosztásával és kövess minket, hogy ne maradj le semmiről!

zackhomec2 (1)

A képek forrása: Instagram, Stiles Zuschlag @Scalyeragon

*A Homecoming az amerikai középiskolák, főiskolák és egyetemek őszi eseménye, egyfajta öregdiák találkozó, amit rendszerint egy futballmeccs keretében szerveznek meg a végzősök, közülük kerül ki az iskolát képviselő Homecoming King (és Queen) is, amit itt – jobb kifejezés híján – bálkirálynak fordítottunk.

**Átmenetnek nevezzük a folyamatot, amikor az egyén a születéskor meghatározott, számára idegen nemből az identitásának megfelelőbe vált. Ez egy összetett fogalom, amely éppúgy érinti a külső megjelenést, a társadalomban elvárt nemi szerep változását, mint az orvosi kezeléseket; az öltözködéstől a hormonterápián át, egészen a nemi megerősítő műtétekig. Abban az esetben, ha a környezet nem képes vagy hajlandó lekövetni ezeket a változásokat, a transz személyben intenzív belső ellentmondás alakul ki, ami nagyban magyarázza a transzneműek körében kiemelkedő mértékben tapasztalható öngyilkos gondolatokat és tetteket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s