Nyakkendős karácsony

Tegnap találtam egy fényképet, ami igencsak megmosolyogtatott:

FullSizeRender.jpg

Már kicsi koromtól kezdve imádtam a nagypapám és apukám nyakkendőit felvenni. Főleg, ha ünnep volt. De olyanra is emlékszem, még egész régről, amikor otthon apukám nyakkendőit kilopkodtam a szekrényéből és azzal pózoltam a tükör előtt. Imádtam.

Nyakkendős karácsony” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Ez érdekes tapasztalat. Én is transzférfi vagyok, de abszolút hidegen hagy (és hagyott mindig is) a nyakkendő. És öltönyt sem veszek fel. Kezdetben, az identitásra ébredésem hajnalán, kacérkodtam a gondolattal, h veszek egyet, afféle szimbólumként, h igazoljam magam és mások előtt, h “férfi vagyok”,… de aztán rájöttem: egyrészt nem szorulok efféle igazolásra (magamban biztos vagyok, mások felszínes elismerésétől pedig nem függ a lelki egyensúlyom), másrészt pedig a férfiségem sokkal mélyebb, személyesebb és egyedibb, mintsem h mások által megkreált társadalmi dobozok mentén fejezzem ki.

    Nem érzem és gondolom úgy, h az öltöny és nyakkendő természetesen hozzátartozna a férfiséghez. Ez szerintem egy mesterséges társadalmi kreálmány. (Illetve nemcsak “szerintem”, hanem objektíven az.) És ráadásul uniformizálja a férfiakat. Mi mást tudnék kifejezni egy öltönnyel, minthogy illeszkedek az aktuális öltözködési normákhoz?… Semmit,… az aktuális öltözködési normákhoz pedig NEM is illeszkedek.

    Elsősorban ember vagyok, másodsorban férfi, és csak harmadsorban transznemű. Emberként fontosak számomra bizonyos dolgok — például h merjek kilógni a sorból, ahol a sorba beállás nekem nem kényelmes –, és a férfiségem kifejezése ezen kereteken BELÜL valósul meg. Ha cisz férfi lennék, nem hordanék öltönyt és nyakkendőt, mert feltalálnám a saját stílusomat ahelyett, h beálljak az öltönyös-nyakkendősök sorába. Akkor miért lenne ez másként csak azért, mert transz férfi vagyok? Így is igaz rám mindaz, ami EMBERKÉNT igaz. Így sem fogom jobban mások normáit követni (ahol ez nem esik egybe a saját önkifejezésemmel), mintha cisz férfi lennék,… ugyanis nem ingoványosabb az identitásom és az önbizalmam így sem.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s