A 203. napon

Tegnap azt olvastam a transz Facebook csoportban, hogy államtitkári utasításra tilalom van érvényben az összes nemváltoztatási engedély kiadására Magyarországon. Már nem csak a november 14-e után érkezettekre, hanem az azelőttiekre is. Mit éreztem, amikor ezt olvastam?

Először is azt már megtanultam, hogy minden ilyen információt, bárkitől is jöjjön, óvatosan kell kezelni. Ebben az elmúlt több mint hat hónapban annyi mindent hittem, gondoltam, reméltem, hallottam már, hogy egy dolgot megfogadtam: csakis azt fogom elhinni, ami a hivatal vagy a minisztérium levelében, hivatalos pecséttel ellátva ott áll feketén-fehéren nekem címezve.

Ettől függetlenül hazudnék, hogyha azt mondanám, hogy nem szomorított el a hír. Nagyon. A lány azt írta a csoportba, hogy az EMMI-s ügyintéző azt mondta neki, hogy legfelsőbb utasításra leállítottak minden ilyen ügyintézést.

Tudomáson szerint évente körülbelül 30-40 név-, és nemváltoztatási kérelmet nyújtanak be transz emberek Magyarországon. Itt mindenki tegye fel és válaszolja meg saját magának az olyan kérdéseket, mint: Kinek fáj annak a pár embernek megadni az engedélyt? Miért állítanak le egy rendszert novemberben úgy, hogy következő év szeptemberében sincs még helyette másik? Lesz egyáltalán valaha? Miért pont a transzneműekkel történik ez? És miért pont Magyarországon? Pont most?

Az ugye megvan, hogy alapvető emberi jogom, ismétlem alapvető, hogy ha megfelelek az előírásnak, akkor szabadon rendelkezhetek a nevem és a nemem felől. Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke. Magánélethez való jog. Meg van még olyanom is, hogy önrendelkezéshez való jog. És a legfontosabb: az emberi méltósághoz való jog.

 

Ja, és még valami: ez a lány, aki megírta ezt a posztot a csoportban 13 hónapja adta be a kérelmét.

A 203. napon” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: A 275. napon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s