Hajnali “Biztos ez?”

Talán sokaknak ismerős a reggel 6-kor induló Wizzair járatok hangulata. Tömött sorok, álmos, unott tekintetek, félig felkelő nap és csípős, de jóleső hideg – legalábbis az ébredés szempontjából biztosan.

A gépre felszállva van még egy utolsó ellenőrzés. Egy határozott, de kedves “Jó reggelt!, Jó reggelt!” után, ahogy kell, át is nyújtottam készségesen a beszállókártyámat a bejáratnál álló légiutas-kísérőnek. A jegyem bal felső sarkán észrevehetetlenül nagy betűkkel ordított bele az álmos reggelbe a nevem: MS Noémi Horváth.

Láttam, ahogy a másodperc töredéke alatt megakad rajta a tekintete. Láttam, ahogy összeráncolja a homlokát. Láttam, ahogy egy pillanatra kétségbe esik: most mi tévő legyen?

Nézte a nevem, majd rám pillantott. Nézte az arcom, a hajam, a szemem, a kezem. Újra a lapra pillantott, majd újra rám. A nevemre, majd rám. Néhány kínos csendben eltöltött másodperc után kicsit félve, de azért fenntartva a határozottság látszatát, nagyon lassan, halkan és artikuláltan csak annyit kérdezett:

– Biztos ez?

– Teljesen biztos. – feleltem nyugodtan a tesztoszterontól már mélyülő hangomon.

Éreztem, hogy nem hisz nekem. Nagyon jól esett. Legszívesebben megköszöntem volna neki. Reggel háromnegyed 6-kor a ferihegyi repülőtéren azt éreztem, hogy most őszintén szeretném valakinek megköszönni azt, hogy nem hisz nekem. Nem tettem.

Még álltunk pár másodpercig, ő gyanakvóan, én hálásan néztünk egymás szemébe. Visszatérve az álmos valóságba éreztem, hogy ebben a helyzetben most nekem kell megadnom a feloldozást, mert ő képtelen rá. Már rutinos transzként tudtam, hogy mit kell ilyenkor tennem. Lassan felemeltem a jobb kezemben lévő útlevelemet, és nyugodtan, egy félmosoly kíséretében, folyamatosan tartva a szemkontaktust – és ügyelve, hogy még mélyebb legyen a hangom- csak annyit kérdeztem:

– Szeretne belenézni?

– Nem, köszönöm, így már biztosan minden rendben lesz. Kellemes utazást kívánok! – válaszolta megszeppenten, de megértően.

Percre pontosan 6 óra 15 perckor felszállt a gépünk, és együtt elrepültünk Brüsszelbe.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s